[O1] Na Bio ciężko odpala

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawe.sadoch
    Drive
    • 2010
    • 58

Zamieszczone przez Ramziu
    Pozdrawiam Zieloną OI sedan SGLxxxx ze znaczkiem na grillu, wczoraj mijaliśmy się w Knurowie przy "dwójce".

Również pozdrawiam.W ostatniej chwili zauważyłem w lusterku czarną Czeszkę kombi.Czy kolega nie parkuje czasem przy ul. Sikorskiego?
    Zgadza się ;-)
  • sebu
    L&K
    • 2008
    • 1304
    • Octavia II (1Z3)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Witam
    Mam pytanko do osób,które jeżdżą lub jeździły na bio.
    Czy wam też autko ciężko odpalało na zimnym silniku :?: ,szwagier ma mondeo 1,8 TD i u niego niema żadnych problemów.
    Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
    jak pomogłem to daj punkcik
    sprzęgło od G 60

Komentarz

• dragster
      Elegance
      • 2009
      • 895
      • Honda

Ostatnio dolałem 11l bio100 do 30l zwykłej ropy żeby podnieść właściwości smarne paliwa i po dłuższym postoju na zewnątrz przy niższych temperaturach trzeba dłużej rozrusznikiem zakręcić niż było to przy takich samych temperaturach ale tylko na ON.
      Silnik R18A2.
      http://www.dadrl.org.uk
      http://www.lightmare.org

Komentarz

• 4x4BKF
        L&K
        • 2010
        • 1279

BIO przy tych temperaturach gęstnieje, trudniej przepływa przez filtr (mniej więcej jak ropa przy -20'C), wtryskiwacze słabo rozpylają i stąd problem w paleniu.
        Dolej troche ON, mniej więcej 20%.
        Po przejściu na 100% ON objawy ustąpią, pamiętac tylko żeby przed zimą filtry paliwa wymienić.
        4x4

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

Re: Na Bio ciężko odpala

Zamieszczone przez sebu
          Witam
          Mam pytanko do osób,które jeżdżą lub jeździły na bio.
          Czy wam też autko ciężko odpalało na zimnym silniku :?: ,szwagier ma mondeo 1,8 TD i u niego niema żadnych problemów.
          Nie, nigdy mój AXR ciężko nie palił na BIO (nawet jak w zimie było -15 C). Proponuję zajrzeć do wtrysków.

Komentarz

• 4x4BKF
            L&K
            • 2010
            • 1279

Re: Na Bio ciężko odpala

Zamieszczone przez Dzida
            Nie, nigdy mój AXR ciężko nie palił na BIO (nawet jak w zimie było -15 C). Proponuję zajrzeć do wtrysków.
            Ekhm...Dzida, ze tak się zapytam - skąd brałes BIO zimą skoro to paliwo jest wycofywane na okres zimowy, to po pierwsze, a po drugie co dolewałes do paliwska bo samo w sobie przy -5'C przypomina rzadki, lejący się smar???

Może Ty na opale jeździłeś a nie na BIO.

[ Dodano: Pon 24 Paź, 11 23:25 ]
            Na marginesie dodam, że Fordowski silnik 1.8TD to wyjatkowe "zakażenie", gorsze od nich są podobno jedynie inne wynalazki firmowane przez wloskie VM.
            4x4

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez 4x4BKF
              Ekhm...Dzida, ze tak się zapytam - skąd brałes BIO zimą skoro to paliwo jest wycofywane na okres zimowy, to po pierwsze, a po drugie co dolewałes do paliwska bo samo w sobie przy -5'C przypomina rzadki, lejący się smar???
              Pierwsze słyszę. Od kiedy je wycofują? BIO bez problemu można było dostać przez cały rok (nie wiem jak teraz) na stacjach BLISKA. - precyzując Górczewska 50/52. W-wa Wola.

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

Dzida, szczerze mówiąc to ja pierwsze słyszę. A w temacie ON i zamienników jestem raczej na bieżąco - trochę samochodów ciężarowych, kilka dostawczych, trochę maszyn które chodzą na ON. Latem oczywista część z nich - ta która konstrukcyjnie jest przygotowana - chodzi sobie na BIO. Jak się tylko mrozy zaczną maszyny nie za bardzo chcą chodzić na tym paliwie, a poza tym BIO znika ze stacji paliw. Nie ma go także w hurtowniach paliw.
                Więc to że jeździłeś przy -15'C na takim paliwie jest dla mnie pewnym novum.
                4x4

Komentarz

• trooper
                  Rider
                  • 2011
                  • 525
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Bio100 jest cały rok na bliskiej w przy Zakopiance (na rozjeździe Zakopane-Chyżne), w każdej wersji, letniej, przejściowej i zimowej. Może myli Cię to że nie na każdej stacji jest on serwowany.
                  Moja Balbina

Komentarz

• dragster
                    Elegance
                    • 2009
                    • 895
                    • Honda

Cyt. za: http://e-biopaliwa.pl/faq_bio100#faq_26
                    Do jakiej ujemnej temperatury może być używany BIO100 bez ryzyka?

W okresie zimowym temperatura zablokowania zimnego filtru dla BIO100 podobnie jak dla ON wynosi -20°C. Ze względu na fakt, że BIO100 nie powinien być przechowywany w długim okresie czasu w temperaturach będących poniżej ich temperatury mętnienia, wynoszącej ok. -10°C.

Czy ktoś może powiedzieć dokładnie co z powyższego wynika?
                    Silnik R18A2.
                    http://www.dadrl.org.uk
                    http://www.lightmare.org

Komentarz

• 4x4BKF
                      L&K
                      • 2010
                      • 1279

Zamieszczone przez trooper
                      Bio100 jest cały rok na bliskiej w przy Zakopiance (na rozjeździe Zakopane-Chyżne), w każdej wersji, letniej, przejściowej i zimowej. Może myli Cię to że nie na każdej stacji jest on serwowany.
                      No to ja w takim razie nie kumam o co biega na południowym Mazowszu z tym BIO. Tylko się zaczną mrozy - znika ze stacji. A tutejsze hurtownie paliw takie jak Konkret, Megaterm, Petrolis, Kosiec w zimie nie handlują tym paliwem.
                      4x4

Komentarz

• sebu
                        L&K
                        • 2008
                        • 1304
                        • Octavia II (1Z3)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

4x4BKF, Ja tankowałem w zimę Bio na 100% był na Sanguszki w W-wie
                        Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                        jak pomogłem to daj punkcik
                        sprzęgło od G 60

Komentarz

• Dzida
                          RS
                          • 2006
                          • 2253

Zamieszczone przez 4x4BKF
                          No to ja w takim razie nie kumam o co biega na południowym Mazowszu z tym BIO. Tylko się zaczną mrozy - znika ze stacji. A tutejsze hurtownie paliw takie jak Konkret, Megaterm, Petrolis, Kosiec w zimie nie handlują tym paliwem.
                          Szczerze mówiąc ja sam byłem zdziwiony że AXR tak dobrze sobie daje radę w takie mrozy. Pamiętam że to była zima 2007/2008, styczeń, nie jakiś mroźny, temp. w W-wie w przedziale pomiędzy 0 a -5 C, no to na BLISKĄ i BIO do pełna. I nagle po 2-3 dniach przyszły mrozy tak koło -15 C (byłem wręcz zły na siebie że zalałem BIO). O palenie o poranku się nie martwiłem bo garażuje samochód, ale po 10 h stania pod biurem . . . :roll: No nic, wychodzę z roboty, dla pewności zagrzałem 2 x świecie, zapalił od strzału, wyjeździłem to do końca i poszła do baku już zwykła ropa. Także co jak co, ale BIO na Bliskiej jest naprawdę OK.

Komentarz

Pracuję...